Pomůcky z daru Philip Morris ČR podpoří rozvoj dětí se specifickými potřebami Zobrazit fotogalerii
30. ledna 2023 Středisko Na Sioně

Pomůcky z daru Philip Morris ČR podpoří rozvoj dětí se specifickými potřebami

Firma Philip Morris ČR věnovala našemu středisku finanční dar ve výši 75 000 Kč na nákup nových pomůcek pro klienty rané péče a sociálně aktivizační služby. Pracovnice Střediska Na Sioně pečlivě vybraly pomůcky z nabídky firmy 3lobit, která se zaměřuje na rozvoj senzomotorických dovedností u dětí se specifickými potřebami. V minulém týdnu pomůcky konečně dorazily do střediska a hned si je vyzkoušeli první klienti.

Jednou z prvních klientek, která si užila nové pomůcky, byla čtyřletá Anička. Anička má obtíže s udržením pozornosti a od malička musí nosit brýle. Nasvícený kuličkový panel holčičku dokáže zklidnit a stimuluje její zrakové vnímání. Balanční zeď, kterou jsme postavili v herně, zase umožňuje trénink hrubé motoriky a rovnováhy. „Balanční zeď byla pro Aničku velkou výzvou. Musela se cíleně zklidnit, zpomalit svoje pohyby, začít se soustředit a opatrně zeď přejít. S mírnou dopomocí se jí to podařilo na jedničku s hvězdičkou,“ chválí klientku Marie Teplá, vedoucí služby rané péče. Aničce se také zalíbila oblékací housenka. Každý dílek housenky obsahuje kapsičku s jiným druhem zapínání, které slouží k procvičování jemné motoriky. Na rozepínání a zapínání budeme s Aničkou ještě pracovat. Snad jí pomůže, když si v rozepnuté kapsičce bude moci vyzvednout oblíbenou odměnu. 

Z bohaté nabídky firmy 3lobit vybraly pracovnice ještě další pomůcky. Pro nejmenší klienty je určená zvuková vkládačka se zvuky zvířat. Hmatové domino nebo senzorický gel ocení i větší děti. „Při skládání hmatového domina musí dítě zapojit i jiné smysly než zrak, což je pro něj velmi prospěšné,“ říká Eva Saláková, vedoucí sociálně aktivizační služby, a dodává: „K  podpoře smyslového vnímání poslouží i svítící míčky, světelné bzučáky nebo speciální modelovací hmota.“ 

Štědrý dar firmy Philip Morris ČR umožnil Středisku Na Sioně rozšířit okruh pomůcek určených pro zlepšení senzorické integrace u dětí. Využijí je jak klienti sociálně aktivizační služby v naší herně, tak i klienti rané péče, kterým pomůcky domů zavezou jejich poradkyně.

Ing. Bc. Michaela Jandejsková

pracovnice v sociálních službách v aktivizační službě
Tel.: 739 484 910 E-mail: 8bprR3b7TcnxU3%k6hIkQOQc35uuO15j4mnCO1p