Mezinárodní den dobrovolnictví: rozhovor s naší dobrovolnicí Mirkou
30. listopadu 2022 Středisko Na Sioně

Mezinárodní den dobrovolnictví: rozhovor s naší dobrovolnicí Mirkou

Mirka Pekárková již několik let dochází každé úterý do Střediska Na Sioně. Jako asistentka se účastní nácviků sociálních dovedností s mladšími školními dětmi. Pomáhá také během prázdninového týdne, který se pravidelně koná na konci července. Mirka je platnou členkou našeho týmu, na kterou se můžeme spolehnout. Při příležitosti Mezinárodního dne dobrovolnictví (5. 12.) jsme s ní připravili krátký rozhovor.

Můžeš se čtenářům stručně představit?

Jmenuji se Mirka Pekárková, bydlím v Kutné Hoře a pracuji na základní škole, jako asistentka pedagoga.

Kdy a při jaké příležitosti ses poprvé setkala s oblastní charitou?

Bylo to asi před patnácti lety. V průběhu rekvalifikačního kurzu, který jsem tehdy navštěvovala, jsme byli na exkurzi v oblastní charitě. Tehdy měla ještě sídlo u plaveckého bazénu.

Jak nyní vypadá tvoje spolupráce s charitou?

V současné době působím v Dobrovolnickém centru, jako koordinátorka dobrovolníků a jednou týdně jako dobrovolník ve Středisku na Sioně.

Proč ses rozhodla pomáhat jako dobrovolník?

Činnost oblastní charity mě vždy velmi zajímala a prostřednictvím dobrovolnictví jsem tuto organizaci chtěla poznat víc.

Můžeš se podělit o nějakou příhodu, která Tě rozesmála?

Tak na konkrétní příhodu si asi nevzpomenu, ale často mě rozesmějí děti nějakou svou vtipnou “hláškou”. Dokážou mi každý týden spolehlivě zlepšit náladu a vždy se na setkání s nimi moc těším.

Setkala ses při dobrovolnické práci s příběhem, který Tě lidsky zasáhl?

To určitě ano, stává se to velmi často. Některé děti to mají od narození mnohem složitější a každý, byť jen malinký posun, je stojí mnoho úsilí. Když ale vidím jejich rodiče a zaměstnance charity, kteří to nikdy nevzdávají, tak vím, že vše společně zvládnou, jak nejlépe to půjde.

Co plánuješ do budoucnosti? Má v ní dobrovolnictví místo?

Neplánuji žádnou změnu, chtěla bych pokračovat, jak ve svém zaměstnání, tak ve své dosavadní činnosti v rámci charity. Dobrovolnictví v mé budoucnosti určitě mít místo bude. Aktuálně se těším na předvánoční akce s dětmi ze Střediska Na Sioně.

Děkuji za rozhovor a těším se na další spolupráci.

Ing. Bc. Michaela Jandejsková

pracovnice v sociálních službách v aktivizační službě
Tel.: 739 484 910 E-mail: 8bprR3b7TcnxU3%k6hIkQOQc35uuO15j4mnCO1p