Konec školního roku je u nás ve středisku nabitý
16. června 2023 Středisko Na Sioně

Konec školního roku je u nás ve středisku nabitý

Konec školního roku bývá ve Středisku Na Sioně bohatý na události různého druhu. Ani tento rok není výjimkou. V uplynulých dvou týdnech jsme stihli uspořádat hned tři zajímavé akce: program o finanční gramotnosti, setkání rodičů a setkání Týmu okolo dítěte. Teď přichází na řadu zakončování celoročních aktivit a pak hurá na prázdniny. 

Na konci května se děti ze Střediska Na Sioně mohly zúčastnit velmi potřebné vzdělávací akce. Program o finanční gramotnosti pro nás připravil tým ze sesterského charitního střediska Maják. Nejen povídání, ale i praktickou ukázku hodnoty peněz si děti mohly zažít ve dvouhodinovém vzdělávacím pásmu.

Po nezbytném úvodu se lektor Petr Seidl proměnil v podnikatele, který byl děti ochoten zaměstnat jako výrobce náramků. Při navlékání náramků byli dětem radou a pomocí k dispozici tři „výrobní mistři“ z Majáku. Následoval výkup náramků a výplata. S penězi mohly děti zajít do improvizovaného obchodu, který nabízel nejen různé cukrovinky, ale třeba i meloun, džus nebo několik druhů nakrájené zeleniny. Se svými dojmy se svěřil Kuba: „Nejvíce mě bavilo navlékání náramků. Vyrobil jsem celkem čtyři, asi nejvíc ze všech. Za ně jsem si koupil jen samé čokoládky. Bylo to super.“

Setkání rodičů mělo tentokrát trochu netradiční náplň. Zúčastnila se ho Petra Hnátová, ředitelka organizace Cesta životem bez bariér. S rodiči probrala konkrétní možnosti spolupráce – využití odlehčovací služby nebo docházení na kroužky.

Setkání Týmu okolo dítěte se uskutečnilo v minulém týdnu. Rodiče pětiletého autistického chlapečka spolu se zainteresovanými odborníky zhodnotili a aktualizovali Plán podpory. „Největší radost mám z toho, že jsme v minulém půlroce pomohli začlenit Davídka do kolektivu ve školce,“ uvedla Eva Saláková, vedoucí sociálně aktivizační služby. „Setkávání týmu bude pokračovat v dalším školním roce,“ dodala.

Program o finanční gramotnosti a setkání rodičů se uskutečnily díky finanční podpoře od města Kutná Hora. 

Jako měna nám při programu finanční gramotnosti posloužily papírové peníze od České spořitelny.

Ing. Bc. Michaela Jandejsková

pracovnice v sociálních službách v aktivizační službě
Tel.: 739 484 910 E-mail: 8bprR3b7TcnxU3%k6hIkQOQc35uuO15j4mnCO1p