Karolínka dostala od Kuřete speciální ortézy
16. ledna 2024 Středisko Na Sioně

Karolínka dostala od Kuřete speciální ortézy

Dnes šestiletá Karolínka se od narození potýká s vrozenou vývojovou vadou dolních končetin. Aby mohla dobře chodit a užívat si volného pohybu, potřebuje speciální biodynamické ortézy. Ty jsou velmi drahé a vyrábí je pouze firma Pohling ve Vídni. Maminka Karolínky pracuje v našem Středisku Na Sioně, proto o nadační příspěvek z projektu Pomozte dětem požádala Oblastní charita Kutná Hora. A byla úspěšná. Finanční dar z poloviny pokryje náklady na výrobu nového páru ortéz. 

Biodynamické ortézy, které Karolínka již třetím rokem používá, jsou jedinečné a musí se jednou nebo dvakrát do roka měnit. Jsou vždy vyrobené přesně na míru dítěte. Alternativou k ortézám jsou opakující se bolestivé operační zákroky. „Jsem ráda, že léčba je dosud velmi úspěšná,“ říká maminka holčičky a dodává: „Pokud nožičky Karolínky porostou ve správném postavení, nebude potřeba žádná operace a výhledově ani ortézy.“

Přijetí příspěvku je organizačně zaštítěno Oblastní charitou Kutná Hora. Rodina holčičky využívala naší službu rané péče po dobu jednoho roku. Karolínka byla šikovná, rychle se posouvala ve vývoji a bez problémů se začlenila do kolektivu v mateřské škole. Její maminka se tak mohla vrátit do práce a vybrala si práci v naší organizaci. Pracuje jako poradkyně rané péče a provází rodiny, kde se narodilo miminko se specifickými potřebami. Karolínka nyní chodí do první třídy běžné základní školy a je ve své třídě spokojená.

Ing. Bc. Michaela Jandejsková

pracovnice v sociálních službách v aktivizační službě
Tel.: 739 484 910 E-mail: 8bprR3b7TcnxU3%k6hIkQOQc35uuO15j4mnCO1p