Interaktivní podlaha pro děti ze Sionu
12. prosince 2022 Středisko Na Sioně

Interaktivní podlaha pro děti ze Sionu

Na portále Darujme.cz se na interaktivní podlahu vybralo krásných 54 000 Kč. Částka nepokryje pořízení podlahy, ale je to dobrý start. Pevně věříme, že zbývající částku se nám podaří vybrat na benefičním závodě Pošli kačku, který se bude konat na Vrchlici v Kutné Hoře dne 15. 4. 2023. Za příspěvky všem srdečně děkujeme!  

Do herny ve Středisku Na Sioně chodí děti již 7 let. Nyní bychom hernu rádi modernizovali. Ve škole Diakonie ČCE v Čáslavi využívají interaktivní podlahu, která se nám velmi líbila. Dokážeme si totiž dobře představit, jak by našim klientům mohla pomoci v učení a přípravě na samostatný život. Rozhodli jsme se proto pořídit ji našim dětem jako dárek k Vánocům. O interaktivní podlaze a jejím využití si můžete přečíst v tomto článku.

Interaktivní podlaha je zařízení, které se skládá z počítače, projektoru a kamery. Dataprojektor promítá obraz na vyhrazenou plochu, kterou může být kromě podlahy i stůl nebo stěna. Dítě plní úkoly nebo si hraje přímo na pracovní ploše, protože přístroj dokáže pomocí kamery snímat jeho pohyb, vyhodnotit ho a reagovat na něj v promítaném obraze. Do počítače lze nahrát různé interaktivní výukové programy. Výhodou je, že dítě při plnění úkolů zaujmou zrakové vjemy a může kombinovat pohybové aktivity s plněním vědomostních úkolů. V základním provedení se jedná o investici ve výši 70 000 Kč.

A jak konkrétně pomůže interaktivní podlaha našim klientům? Můžeme si to ukázat na příkladu čtyřletého Davídka, který nedávno začal chodit do naší herny. Davídek bojuje s autismem. Jen obtížně si zvyká na nové prostředí, je těžké najít úkol nebo hračku, která by ho zaujala. Stále vyžaduje přítomnost rodičů a potřebuje jejich podporu. Má rád písmena, čísla a světýlka. Rád si hraje s míčem a pobíhá.

„Když dostane příležitost využívat interaktivní podlahu, určitě ho zaujmou světelné vjemy. Třeba se díky nim odváží přijít do herny sám, bez rodičů,“ říká o Davídkovi vedoucí sociálně aktivizační služby Eva Saláková a dodává, že při plnění úkolů se zlepší Davídkovo zrakové vnímání, bude se lépe orientovat v prostoru a bude motivován k cílenému pohybu.

Kromě Davídka chodí do herny Střediska Na Sioně mnoho dalších dětí. Když je dokážeme správně motivovat, budou se učit snadněji a efektivněji. A my je dokážeme lépe připravit na běžný život.

 

 

 
 

Ing. Bc. Michaela Jandejsková

pracovnice v sociálních službách v aktivizační službě
Tel.: 739 484 910 E-mail: 8bprR3b7TcnxU3%k6hIkQOQc35uuO15j4mnCO1p