Grant města Kutná Hora pomohl dětem procvičovat dovednosti nezbytné pro samostatný život
23. listopadu 2021 Středisko Na Sioně

Grant města Kutná Hora pomohl dětem procvičovat dovednosti nezbytné pro samostatný život

V letošním roce realizuje Středisko Na Sioně Oblastní charity Kutná Hora projekt „Spolu ze Sionu“, který je financován z grantu města Kutná Hora. Projekt  je určen pro klienty Aktivizační služby Spolu Na Sioně. Jeho cílem je pomoci dětem a mladým dospělým se specifickými potřebami smysluplně trávit volný čas a procvičit si dovednosti, které jsou nezbytné pro samostatný život.

Koupit si jízdenku, objednat jídlo v restauraci, zeptat se na něco v informačním centru… To všechno jsou schopnosti, které považujeme za samozřejmé. Některé děti se právě takové dovednosti musí cíleně učit. Skvělé je, když poté dostanou příležitost vše vyzkoušet v přirozeném prostředí např. na výletě, setkání nebo víkendovém pobytu. Tyto volnočasové akce často nejsou určeny jen pro naše klienty. Některé z nich se zaměřují také na sourozence, případně na celé rodiny.

První čtyři měsíce letošního roku byly ve znamení omezujících protiepidemických opatření. Přesto se nám v průběhu ledna až dubna podařilo zorganizovat tři sobotní setkání pro klienty a jejich sourozence, které se odehrály v našich prostorách. V květnu a červnu jsme konečně mohli vyjet na víkendový pobyt – první z nich byl určen pro rodiny, druhý pro klienty a jejich sourozence, tentokrát bez rodičů. Tradiční přípravná schůzka pro asistenty, kteří pomáhají dětem během prázdninového týdne, byla nahrazena individuální mailovou a telefonickou komunikací. Prázdninový týden v posledních červencových dnech se samozřejmě podařilo uspořádat naživo, užili si ho nejen děti, ale i proškolení asistenti. Vyhodnocení týdne, stejně jako všech ostatních aktivit, proběhlo prostřednictvím dotazníku zaslaného mailem. Svátek 17. listopadu jsme oslavili výletem do Poděbrad a následující víkend strávíme na třídenním pobytu v Kácově. Vzhledem k nepříznivé epidemiologické situaci doufáme, že se bude moci uskutečnit oblíbené předvánoční setkání.      

Ing. Bc. Michaela Jandejsková

pracovnice v sociálních službách v aktivizační službě
Tel.: 739 484 910 E-mail: 8bprR3b7TcnxU3%k6hIkQOQc35uuO15j4mnCO1p