Děti ze Střediska Na Sioně se na příměstském táboře naučily spoustu věcí Zobrazit fotogalerii
18. srpna 2022 Středisko Na Sioně

Děti ze Střediska Na Sioně se na příměstském táboře naučily spoustu věcí

Letní příměstský tábor pro klienty služby SASRD Střediska Na Sioně se konal poslední týden v červenci. Velmi nás potěšilo, že se letos zúčastnilo opravdu hodně dětí. Náš prázdninový tým tvořilo celkem 13 dětí, čtyři zaměstnanci střediska, pět asistentů a tři dobrovolníci. Jako obvykle byl program velmi bohatý a týden si užili všichni bez rozdílu věku. Na konci tábora jsme se všech účastníků zeptali, co se nejvíce líbilo právě jim, a tak se nyní můžeme o tyto poznatky podělit. 

Dětem se nejčastěji líbila návštěva kolínského aquaparku, kde se mohly v tropickém dni dosyta vyřádit v osvěžující vodě a užít si všechny vodní atrakce. Starší děti oceňovaly minigolf v Hradci Králové. Jedna z účastnic se svěřila: „Nejvíc se mi líbilo plavání a sklárna, kde jsme si sami mohli vyrobit mozaiku.“ Na vysvětlenou je potřeba napsat, že se jednalo o sklárnu František v Sázavě, kde byly děti letos poprvé. Další účastník si nejvíce pochvaloval, že si mohl popovídat o tom, co ho trápí.

Asistenti a dobrovolníci si více všímali aktivit, které prolínaly celým týdnem. Asistentce Adélce se líbilo vytváření zážitkových deníků: „Jako super nápad hodnotím tvoření deníků. Každý měl možnost být kreativní a odnést si krásnou vzpomínku,“ a dodává, že jí bavily i kvízy, protože při jejich tvoření si mohli nacvičit spolupráci v malých týmech. Dobrovolnice Mirka zase pozitivně hodnotí pravidelnou práci s kartami emocí: „Karty pomohly dětem vyjádřit, co cítí, a zpracovat dojmy z různých situací, které během dne prožily.“ Účastníci ocenili možnost individuální konzultace s kvalifikovanou terapeutkou Irenou Řezníčkovou.

Eva Saláková, vedoucí služby SASRD, hodnotí přínos prázdninového týdne velmi kladně. Děti se podle ní naučily během tábora spolupracovat v týmech. Starší děti se staraly o mladší, což pro ně byl mnohdy velký trénink trpělivosti, ale všichni v této disciplíně obstáli. Účastníci zažili na vlastní kůži reálné situace např. na vlakovém nádraží, kde museli najít správný vlak nebo čekat na nástupišti, protože měl zpoždění. Výzvou pro některé byl i výběr a konzumace jídla v neznámém prostředí. Eva Saláková říká: „Naši klienti byli vystaveni reálným situacím pod bezpečným vedením dospělých, kterým důvěřují, a proto vše dobře zvládli,“ a shrnuje: „Děti během tábora rozvíjely svoje pohybové i sociální dovednosti, které pro ně  budou v budoucnu velmi důležité. To bylo možné díky grantu od města Kutná Hora, za což tímto velmi děkujeme.“ Za všechny účastníky prázdninového týdne můžeme říci, že se už moc těšíme na příští rok.

 

Ing. Bc. Michaela Jandejsková

pracovnice v sociálních službách v aktivizační službě
Tel.: 739 484 910 E-mail: 8bprR3b7TcnxU3%k6hIkQOQc35uuO15j4mnCO1p